Integralno heljdino brašno – mleveno u vodenici na kamenu
Hladno mlevenje zrna heljde na vodeničkom kamenu, doprinosi tome da sva lekovita i hranljiva svojstva ove kulture ostanu sačuvana. Istraživanja govore da je heljdino brašno najbolje koristiti u mešavinama brašna (ražano, sojino, pšenično, kukuruzno). Preporučuje se da heljdino brašno čini 1/3 mešavine. Ta kombinacija može se primeniti kod pripreme različite hrane, kao što su hleb, palačinci, uštipci, pite razljevuše itd.
Integralno heljdino brašno se koristi pri pripremanju heljdine palente, hleba i peciva, pita, palačinki, pogača, torti i drugih specijaliteta, kao i testa za rezance. Heljdino brašno često se koristi i kao dodatak drugim vrstama brašna. Brašno je tamnije i može se koristiti u slatkoj i slanoj varijanti. Iako je bogata ugljenim hidratima, lako je probavljiva, ne podiže nivo glikoze u krvi, pa je pogodna, kako za lica s poremećenom probavom, tako i za dijabetičare. Osim hranljivosti, heljda je veoma zanimljiva kultura i zbog svojih lekovitih svojstava. Jača organizam, krvne sudove čini elastičnijim, otklanja umor i ubrzava cirkulaciju.
Pored ovog proizvoda Seosko blago vam nudi i kore od heljdinog brašna.
Recenzije
Još nema komentara.