Razno

ZDRAVA ISHRANA – KOLIKO JE VAŽNO HRANITI SE ZDRAVO

zdrava ishrana

Hrana je supstanca koju unosimo u naše telo, kako bi se pravilno odvijali biohemijski procesi čovekovog organizma istovremeno održavajući njegov rast i razvoj. Zato je zdrava ishrana vrlo važna za nas.

Bez hrane bi se zaustavili svi ovi procesi i život čoveka bi bio ugrožen. Uneta hrana da bi imala svoje optimalno dejstvo mora da se sjedini sa našim telom.  Hranljivi sastojci moraju da uđu u svaku našu ćeliju kao osnovnu jedinicu života. Naše ćelije iz ugljenih hidrata dobijaju glukozu da bi stvorile potrebnu energiju za funkcionisanje kako umnog tako i fizičkog tela, iz proteina aminokiseline kao osnovne gradivne jedinice u telu i iz masti esencijalne masne kiseline i glicerol za ostale važne metaboličke procese.

Naše ćelije isto tako ne mogu dobro funkcionisati bez minerala, vitamina, enzima i ostalih supstanci neophodnih svakom živom biću kao što je čovek. Da bi se postigao pun efekat unete hrane važno je voditi računa o izboru namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Hrana je glavni snabdevač energije u našem telu. Najčešće to ne shvatamo ozbiljno i ne obraćamo pažnju koja je to hrana iz koje ćemo dobiti najviše energije, pa konzumiramo sve i svašta samo da bi zadovoljili osećaj gladi. Kada je hrana koju unosimo u pogledu vrednih hranljivih sastojaka oskudna, naše telo ne dobija adekvatnu životnu energiju. Zato je zdrava ishrana bitna.

                                                              Zašto treba birati hranu koju jedemo?

Ishrana ima veliki uticaj na nastanak ali i na sprečavanje velikog broja zdravstvenih poremećaja. U modernom vremenu najmanje pridajemo važnost pravilnom odabiru namirnica i hrani koju konzumiramo. Kao što je prethodno navedeno ono što jedemo ima ogroman uticaj na naše mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje.

Sve više koristimo u ishrani namirnice koje su industrijski prerađene. Sve je manje na našim trpezama celovite hrane onakve kakva je u prirodi. Sve je više namirnica koje su potpuno izgubile najvažnije nutrijente bez kojih ljudski organizam ne može dobro funkcionisati. Pored niskih nutritivnih vrednosti u ovim namirnicama prisutan je i veliki broj aditiva koji hranu čine još manje vrednom. Istina je da stvoreni ukusi od strane aditiva mame i stvaraju zavisnost, povećavajući osećaj gladi, uvodeći nas u gojaznost i razboljevanje. Hrana koja se industrijski prerađuje ne može biti zamena za bilo koju hranu iz prirode u seoskim domaćinstvima iz domaće proizvodnje.

                                                            Zašto izabrati proizvode Seoskog blaga

To je seosko blago koje nema alternativu. Sve namirnice proizvedene na ovaj način imaju punu nutritivnu vrednost sa najmanjom količinom neophodnih dodataka proverenog kvaliteta kako sa organoleptičkog gledišta tako i od strane stručnih lica koji kontrolišu i odobravaju ove proizvode čineći ih potpuno bezbednim za ljudsku ishranu.

Posebno se vodi računa o izboru dobavljača. Proizvodi moraju da zadovoljavaju higijensku komponentu i kvalitete sirovina od kojih su isti dobijeni. Vodi se računa o ukusu, svežini, roku trajanja, ambalaži, skladištenju, temperaturi na kojoj se proizvodi drže. Najbitnija je ljubaznost prema potrošačima što pojačava dejstvo da se zadovoljstvo prilikom konzumiranja poveća.

Prirodno ceđeni sokovi bez aditiva i šećera, proizvodi od meda i ostali domaći proizvodi, pakuju se  u staklenoj ambalaži što je najbolji izbor za zdravlje ljudi. Mlečni proizvodi se pakuju u ambalaži koja odgovara propisanim standardima.  Suhomesnati proizvodi koji su na raspolaganju potrošačima su bez ikakvih aditiva. Praktično, svi proizvodi su izvorno sa sela gde je priroda dala svoj najveći doprinos, a pesticidi i herbicidi i ostali loši sastojci su zanemarljivo prisutni. To i jeste razlog da ovi proizvodi treba da budu što češće prisutni u ishrani kako odraslih tako i kod dece i mladih. Za Seosko blago zdrava ishrana svojih mušterija nema alternativu. Zato vam oni nude sve za vašu izbalansiranu ishranu.

Zdrava ishrana nema alternativu

Ako hoćemo telo uspravno a ne povijeno, duh vedar i jasan a ne konfuzan, radost a ne tugu i brižnost, ako hoćemo dobro zdravlje sa što manje zdravstvenih poremećaja, učinimo mali napor,
promenimo loše navike u ishrani i uz ostale dobre navike, vežbanje, dobar san, izbegavanje stresa i emocionalnog disbalansa postići ćemo pun efekat ovih promena.

Kvalitetna hrana i dobro kombinovanje namirnica uz pravilnu pripremu omogućava dobro varenje, sprečava opstipaciju, jača imuni sistem, sprečava intoksikaciju duha i tela i čini nas zdravim. Okrenimo se prirodi, obradujmo sebe, porodicu i svoje okruženje. To će biti najbolja nagrada za naš um i telo. Hrana mora biti lek a ne da zbog hrane uzimamo lek.

Na Vidovdan, 28.06.2020. godine
Prof. dr Momčilo Matić

One thought on “ZDRAVA ISHRANA – KOLIKO JE VAŽNO HRANITI SE ZDRAVO

  1. Goca kaže:

    Ono sto unosimo u sebe formira skoro sve sto se spolja vidi. Trudim se da skoro kompletnu hranu koju unosim nabavljam iz proverenih izvora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *