Shiitake sušene pečurke dobijaju se sušenjem – dehidracijom svežih Šitake pečuraka u specijalnim sušarama za sušenje medicinskih pečuraka, kako bi one kroz proces sušenja zadržale sve svoje lekovite sastojke i osobine.
Za dobijanje jednog kilograma shiitake sušene pečurke, potrebno je desetak kilograma svežih Šitake pečuraka. Prednost osušene pečurke je da ima mnogo duži rok trajanja od sveže.
Zbog svog aromatičnog ukusa i zdravstvenih benefita preporučuje se konzumiranje grickanjem suvih Šitake pečuraka.
Osim upotrebe u sušenom stanju, mogu se i rehidrirati potapanjem u vodu u trajanju od nekoliko minuta i kao takve koristiti za pripremanje jela ili spravljanje čaja.
Shiitake pečurka (Lentinula Edodes) je poznata kao KRALJEVSKA GLJIVA I ELIKSIR ZIVOTA. Uzgaja se u Kini I Japanu vise od 1.000 godina,
Shiitake pečurka dobar je izvor minerala: Ca, P, Fe, K, Mg, kao i vitamina: A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, C, E i D.
Sadrže proteine, masti i belančevine.
Bogate su velikim brojem korisnih polisaharida, lentainacina i lentinana kao i kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i silicijumom.
Shiitake takođe sadrže sve esencijalne amino kiseline, kao i biljna vlakna koja imaju važnu ulogu za probavni sistem.
Dobrobit Shiitake pečuraka za zdravlje zaista je velika.
Osim što suzbijaju virusne infekcije i preventivno deluju na pojavu tumora, snižavaju povišen holesterol i šećer u krvi, te ublažavaju kolitis.
U Japanu se ekstrakt ove gljive smatra lekom protiv hepatitisa.
Svojim blagodetnim svojstvima i širokim spektrom primene Shiitake pečurke će Vam pomoći da potpuno regenerišete svoj organizam i ublažite tegobe.
Pored ovog proizvoda Seosko blago vam nudi i marinirane shiitake.
Recenzije
Još nema komentara.