Kako se proizvodi goveđi karpaćo?
Proces proizvodnje je tradicionalan i jednostavan i upravo je to ono što goveđi karpaćo čini posebnim.
Svaki korak zavisi isključivo od ljudskog faktora i svaki detalj je izuzetno bitan.
Finom selekcijom se biraju polne sazrele krave, tj domaće šareno goveče u tipu simentalca. Krave su rasle i prirodno hranjene na pešterskoj visoravni, u okolini zlatiborskog okruga, kao i na jugu Srbije. Jedan kuriozitet se tiče same rase od koje su naši proizvodi. Tokom 70tih i 80tih, pa čak i početkom 90tih godina prošlog veka, naša simentalka je masovno izvožena u Francusku, Italiju, Nemačku i ostale zemlje Evrope, jer je to bilo najcenjenije meso i kvalitet koji se tražio i prepoznavao. Upravo ta rasa je i bila zaštitni znak srpskog kvaliteta i ukusa.
Sam tehnološki proces bi izgledao ovako: odgovarajući delovi mesa se usole sa čak tri puta manjom količinom prirodne soli nego što je uobičajeno po tradicionalnim recepturama u Srbiji i ostave se na suvo zrenje uz strogo kontrolisani hladni bukov dim, minimum dva meseca.
Sve se ručno radi, u takozvanim pušnicama ili sušarama, na obroncima Zlatibora. Nema nikakve komore za dimljenje, nikakve industrije, samo kao nekada što se radilo. Zahvaljujući fantastičnoj saradnji koju imamo sa eminentnim Profesorima Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, stvorili smo recept a time i proizvod koji spaja najbolje iz oba sveta-tradiciju i inovaciju.
Ceo proces se kontroliše isključivo zahvaljujući konstantnoj ljudskoj pažnji i praćenju parametara neophodnih za dobijanje ovog proizvoda. Na taj način kontrolišemo jačinu vatre, intenzitet i temperaturu dima, proces soljenja, vreme zrenja. Nema nikakve komore ni kompjutera koji bi to pratio. Samo čovek, priroda i znanje.
To je upravo ono što je nemerljivo i vanserijsko.
Seosko blago je prepoznalo kvalitet ovog proizvoda i zato ga nudi svojim mušterijama.
Pored goveđeg karpaća u ponudi možete pronaći i goveđi ramstek.
Recenzije
Još nema komentara.